Ennaltaehkäisevä uniohjaus 0-6 kk Lastensuojelun avohuollon tukitoimi- tai sosiaalihuoltolain (SHL 18§) mukaisella päätöksellä.

Preventiivinen uniohjaus:
- unitaitojen tukeminen alkaa ensiviikoista lähtien
- seuraa vauvan kehitysvaiheita
- perustuu säännöllisen rytmin ja toimivien rutiinien tavoitteluun
- perustuu havaintoihin ja oivalluksiin
- huomioi vauvan temperamentin, terveydentilan ja ravitsemuksen
- holistinen tapa ajatella: mitä valveen aikana tapahtuu, vaikuttaa uneen
- huomio on unen kehitysvaiheissa
- vanhempia ohjataan tunnistamaan vauvan väsymyksen merkkejä
- vanhempien ratkaisukeskeinen tukeminen uniongelmissa
Preventiivinen eli ennaltaehkäisevä uniohjaus tarkoittaa vauvan unitaitojen tukemista. Unitaitojen tukemisen voi aloittaa vauvan varhaisviikoista lähtien. Unitaitojen tukeminen on yksinkertaista rutiinien ja rytmin luomista vauvan tarpeisiin sopivalla tavalla.
Uniohjauksessa vauvaa ohjataan lempeästi kohti säännöllistä rytmiä, nukkumaan ja nukahtamaan ikätasoonsa sopivalla tavalla, joka ei rasita liiaksi vanhempien jaksamista. Uniohjaajana toimii Pediatrisen uniohjaaja koulutuksen saanut vauvaperhetyöntekijä.
Vauvan uniongelmat ovat yhteydessä äidin masennusoireisiin erityisesti silloin, jos myös äidin uni häiriintyy. Vauvavuoden univaje nostaa merkittävästi äitien masentuneisuusriskiä, sekä vaikuttaa negatiivisesti varhaiseen vuorovaikutukseen.
Vastasyntyneellä vauvalla vuorokausirytmi on kypsymätön ja uni kehittymätöntä ensimmäisten kuuden kuukauden ajan. Siksi on tärkeää, että vauvaa autetaan aktiivisesti löytämään oikea vuorokausirytmi. Vauvan vuorokausi rytmittyy eri vireystilojen mukaan hyvin paljon ympäristöstä riippuvaisella tavalla. Täten vuorokauden jakautuminen yöhön ja päivään on vauvan omaksuttavissa ehdollistuvan oppimisen kautta, kun hänen vanhempiensa toiminta heijastuu vauvaan ja hänen aktiviteettitasoonsa.
Uniohjauksessa vanhempia ohjataan hyvää unta tukevien olosuhteiden, rytmin ja rutiinien löytämiseen ja ylläpitämiseen. Tekemällä oikeita asioita oikeaan aikaan, vauva oppii vähitellen nukkumaan yönsä rauhallisesti ja arki noudattaa säännöllistä ja iänmukaista rytmiä.
Uniohjaus tapahtua perheen kotona ja/tai Lahden sote-keskusta vastapäätä olevassa vauvaperhepalveluiden palveluyksikössä Harjukatu 46 C 2.krs, Lahti.
Uniohjaukseen kuulua alkukartoituslomake, 3 vrk unipäiväkirjan pitäminen, tuentarpeen arviointi, unisuunnitelman laatiminen ja kirjalliset ohjeet, uniohjaajan apu ja tuki unisuunnitelman toteuttamiseen.
Uniohjaus on hyödyllistä vanhemmille, joilla on vaikeuksia lapsen unen kanssa tai joilla on epäsäännöllinen päivärytmi. Ohjaus auttaa ymmärtämään unen merkitystä lapsen kehitykselle ja terveydelle sekä tarjoaa käytännön tukea koko perheen unen laadun parantamiseen.
Paikkatiedustelut : 040 5507 330 / Kristiina tai alla olevalla viestillä